Обемът на лошите кредити непрекъснато нараства. Работата на съдебните изпълнители се увеличи в пъти.

За да се отърват от заемите си, длъжниците използвайки „вратички в закона” влизат в една добре отработена схема, в която участници са адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители.

{8C0A4809-17DE-4320-A464-E447C32A6D38}07262010_FamilyHoldingHouse_articleПланът е прост и работещ в полза на длъжниците. Гражданинът Х се осигурява  на голяма сума, преди да кандидатства за потребителски кредит. След като изтегли заема, спира да го изплаща след втората вноска и намалява осигуровката до минимална заплата, която не може да се пипа по закон при дълг. След като не може да му се наложи запор, се прибягва до неговото имущество. Той обаче няма такова. Защото, след като е взел кредит, е продал вещите си по документи. С помощта на съдия-изпълнители длъжникът се свързва с фирми, регистрирани от българи в офшорни зони на Кайманите, Сейшелите и Верджинските острови. Срещу процент от кредита те по документи купуват жилището на длъжника. Така за пред банката той няма имущество на свое име и няма какво да му бъде отнето, след като спре да плаща задължението си. С офшорката длъжникът подписва договор, че жилището му няма право да се продава, отдава под наем или използва от други лица. След това пък с помощта на адвокат и нотариус е сключил договор за наем на същите вещи, които са собственост на негов приятел. Така банката не може нито да вземе заплатата му, нито жилището му. В същото време обаче длъжникът има право да го използва като по документи плаща наем за него всеки месец. Едва след като банката прекрати делото срещу длъжника, той отново си връщат имота на свое име.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *