Парламентът единодушно прие окончателно промените в Наказателния кодекс, според които посегателствата над медици и учители са приравнени с причинена телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицай и др. и се наказват с лишаване от свобода. Санкциите за убийство или нанасянето на телесна повреда на медицински специалисти и учители при изпълнение на служебните им дейности също са изравнени с наказанията за убийство на полицаи, прокурори, следователи и съдии. В понятието “медицински лица” вече се включват – лекари, стоматолози, магистър-фармацевти, медицински сестри, акушери, медицински лаборанти, фелдшери и помощник-фармацевти.

doctor

Новоприетият регламент определя до три години затвор за агресорите на медиците, ако боят не е довел до тежки телесни повреди, но е съпроводен с болка и страдание.

За причиняване на тежка телесна повреда санкцията е от 5 до 15 години, за средна – от 3 до 10 години, за лека телесна повреда от 1 до 5 години.

teacherНаказанието за убийство на медик, учител или възпитател при или по повод изпълнение на служебната му дейност, е лишаване от свобода от двадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Решението на депутатите за инкриминиране посегателството над медици и учители няма да върне уважението на хората към специалистите, но ще осигури по-спокойна работа в сектора. С приемането на поправките в Наказателния кодекс народните представители отправят знак, че няма да се толерира посегателство над лекари, екипи на бърза помощ, на учители и възпитатели. Това са хора, които работят в интерес на всички българи, грижат се за живота и здравето им, както и за възпитанието и образованието на децата.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *