Всяка новоиздадена лична здравна книжка трябва да бъде заверена и да се регистрира в Регионалната здравна инспекция.

Лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони трябва да представят  документ за самоличност и удостоверение за настоящ адрес на лицето, чрез поставяне на печат на снимката и подпис на длъжностното лице.

Заверените лични здравни книжки се вписват задължително в „Регистъра на заверените здравни книжки” в здравната инспекция. Целта е създаване на единен регистър на работещите в хранителния бранш и в сферата на услугите.

Досега окончателната заверка на здравните книжки беше правена от личните лекари. С промените личните лекари ще подписват книжката, след като са извършени всички необходими медицински прегледи и изследвания, но крайната заверка и регистрация на книжките ще се прави от Регионалната здравна инспекция.

medical history

Ако лицето няма заверена здравна книжка го грози санкция от 100 до 1500 лева, а при повторно нарушение глобата е от 500 до 5000 лева.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *