С измененията в ГПК от 1 януари 2013 г. банковите сметки на длъжници ще могат да бъдат запорирани по електронен път. Това ще спести време и пари за дължимата такса. Таксата за електронен запор на банкови сметки, който ще започне да действа от 1 януари 2013 г., ще бъде максимум 15 лв.

Електронният запор е в интерес  и на кредиторите, и на длъжниците, а и на самите банки като трети задължени лица. Особено за собствениците на фирми е важно изпълнителното производство да става бързо, защото то понякога е последната надежда на бизнесмените да си вземат парите и да не фалират.

В момента запорирането става с писмена кореспонденция между частния съдебен изпълнител и банката (банките), което отнема време. За 30 искания за запор, колкото е броят на банките у нас, таксата с ДДС, както е при частните съдебни изпълнители, е 540 лв.  Но когато всички тези запори се налагат по електронен път, таксата е една, а не 30 броя.  По електронен път разходите са много малки, иначе се изготвят 30 съобщения, които са разнасят в 30 банки, а това струва пари.

Законът предвижда  електронен запор само на банковите сметки, защото това е масовият случай, другото е запор на пенсия –  той е един, запорът на заплата също.

Източник: www.monitor.bg

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *