Коректна ли е информацията за потребителските кредити, която банките съобщават на своите клиенти?
Първата Директива за потребителските кредити е била приета в ЕС през 1986 година. Като документ обаче тя не успява да създаде единен пазар за потребителските кредити.
През 2008 година е приета нова Директива, която е проектирана да:
1) осигури на всички европейски потребители високо и еквивалентно ниво на защита;
2) да улесни появата на добре функциониращ вътрешен пазар на потребителски кредити.

В свое проучване INTERNATIONAL SERVICE CHECK провери дали търговските банки изпълняват  основни мерки за защита на потребителите. Изпратени са тайни Клиенти в 13 български банки, които да поискат консултация за получаване на потребителски кредит.

Една от ключовите характеристики на един кредитен продукт са неговата цел или за какво ще бъде използван той. Проучването показа, че само 61,54% от кредитните консултанти са попитали клиентите, с каква цел искат да получат кредитиране.

Според директивата, клиентите имат право да бъдат информирани за продължителността на договора, който предстои да подпишат. Докладите посочват, че това е изпълнено в 100% от случаите. В случай на споразумение между страните, клиентите трябва да бъдат информирани за общата сума, която ще трябва да платят. Служителят би трябвало да предостави една крайна сума, в която да е включен заетия капитал, лихви, разходи и такси, свързани с обслужването на кредита. Според Тайните Клиенти това е било направено по ясен и разбираем начин отново в 100% от случаите. Видът на лихвата. Обикновено кредитните институции предлагат фиксирани, плаващи или комбинация от двата вида, лихви. В 76,92% от случаите тази информация е била пропусната по време на разговора между служител и клиент.

Най-важният индикатор при даден кредит е Годишният Процент на Разходите (ГПР), той е основният ориентир за клиентите, когато сравняват различни оферти. За съжаление, по време на тайните посещения, 84,62% от клиентите са били информирани относно ГПР, което означава, че в близо една трета от случаите, този най-важен индикатор за истинската стойност на даден продукт, не е бил представен на клиента.

Друг важен аспект от правен характер са дължимите наказателни разноски, в случай на закъснение при погасяване на вноските. Хората, които кандидатстват за кредит, трябва да бъдат информирани в детайли за подобни разходи, както и за последствията при своевременно неплащане на вноската. Проучването установи, че само 53,85% от клиентите са били информирани за тези подробности. Клиентът трябва да бъде уведомен и за правото си да отмени договора в рамките на 14 дена след неговото подписване. Проучването разкрива, че банките с неохота споделят тази информация -само 53,85% от клиентите са били уведомени за това.

Предварителното погасяване на кредита. По този пункт тайните Клиенти са били информирани за такса за предварително погасяване на кредита в 92,31% от случаите.

Правото на получаване на безплатно копие от проекта за договор (СЕФ). След като клиентът бъде одобрен от кредитната институция за отпускане на кредит, той може да получи копие. В 46,15% от случаите, служителите не са обърнали внимание на този въпрос при консултацията, която са направили.

Източник: www.economynews.bg

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *