В момента кол центъра на НАП обработва голям списък с лица с дългове над 100 лв. до няколко хиляди лева. Оттам по телефона служителите уведомяват некоректните длъжници, че имат дългове към хазната, и им обясняват последиците, ако не си платят.

На месец данъчните се обаждат на по 5000-6000 длъжници, като в 85% от случаите те си погасяват задължението. За останалите се пристъпва към стандартната процедура по принудително събиране.

Според тази процедура, преди да преминат към принудителните мерки за събиране, служителите от приходната агенция дават последен шанс на длъжника да плати налозите си заедно с лихвите в 14-дневен срок. Това става с уведомително писмо.

След това НАП пристъпва към налагане на обезпечителни мерки – най-често запор на работна заплата, банкови сметки и при необходимост – налагане на възбрана върху имущество. По закон, дори да се блокира сума от заплата, на длъжника се оставят до 250 лв. месечно. Със същата сума длъжникът може да се разпорежда и ако данъчните му блокират банковата сметка.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *