Гражданин, който отлепи червените данъчни стикери от вещ, запорирана заради неплатени дългове го грози до две години затвор. Основание за драстичната мярка данъчните виждат в чл. 277 от Наказателно-процесуалния кодекс. В законовия текст е записано, че “който съзнателно премахне или повреди печат, поставен на законно основание от орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител върху движима или недвижима вещ за знак, че достъпът или разпореждането с нея са ограничени, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.”

НАП напомниха, че червени стикери ще се поставят при запорирането на движимото и недвижимото имущество на длъжници, които не са се възползвали от поканата да си платят данъците доброволно. Стикерите са от специална хартия, която не може да се отлепя лесно и са произведени през 2010 година. Те могат да се поставят върху недвижимо имущество, автомобили, лаптопи, телевизори, фотоапарати и други. Има обаче законов минимум от вещи и средства, необходими за нормален живот, които данъчните не могат да запорират.

Запорирането на имущество и лепенето на позорния стикер е крайна мярка. Първо, от НАП уведомяват по телефона длъжника, че трябва да си плати. Следват покани и съобщения по пощата или чрез посещение у дома. От първото предупреждение за доброволно изпълнение до запора обикновено минават две седмици.

Смисълът на червените стикери на позора е да дисциплинират некоректните данъкоплатци. Със стикер или без собственикът не може да се разпорежда със запорираното си имущество, докато не плати налозите си и запорът не бъде вдигнат. При неспазване на това правило НПК отново предвижда затвор до две години, както и глоба.

През 2010 година в бюджета са влезли около 80 милиона лева от продажбата на вещи на длъжници. НАП започва и масово запориране на заплати на служители, които не са се издължили на държавата доброволно. Между обезпечението и дълга обаче ще има съответствие. Така например не могат да ни запорират апартамента за дългове от 100-200 лева към КАТ.

Според НАП използването на стикери, които да показват, че имуществото е запорирано от държавата, е масова практика в Европа.

 

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *