Разновидности на гъвкавите форми на заетост, които в голяма степен припокриват основните потребности и желания на работниците (служителите):

► Гъвкаво работно време

Характерното за него е, че на работниците се дава възможност една част от работните часове да бъдат определени от  самите тях. Например работният ден започва в 8:00 ч., но впоследствие работниците разпределят работните си часове, при което те се чувстват удовлетворени, защото работодателя зачита техните права и лична свобода.

►Сгъстена работна седмица

40 часа се заработват за 4 дни, а не 40 часа за 5 дни. Работещите получават удължен уикенд от три абсолютно свободни дни и сами вземат решение как да ги оплозотворят.

►Работа в извънработно време

Прилага се от работодателите, когато има недостиг на работна ръка, при временни и сезоннни нужди или при намален срок за изпълнение на поръчка.

►Работа на повикване

Няма фиксирани работни часове нито за деня, нито за седмицата. Когато възникне поръчка за изпълнение работодателят уведомя своя персонал и той се сформира на момента.

►Работа на смени – двусменна, трисменна, редовна, нощна.

Нощната смяна е с най-големи негативи върху личния живот на служителите. Не е за пренебрегване и факта, че нарушава естествения биологичен ритъм на човека, неговия сън, педизвиква умора, повишава нивото на стрес, отключва някои заболявания.

►Работа през почивните дни

Студентите я предпочитат, защото им позволява да си отработят часовете от работната седмица, в които им се е налага да отсъстват за лекции.

►Работа през празничните дни

Съгласно Кодекса на труда, заплащането е двойно или тройно.

►Половин работен ден

Работната седмица е от 20 часа, не от 40.

►Работа от вкъщи

Изключително предпочитана от майки с деца и хора, които полагат грижи за болни роднини, защото дава свобода на служителите, не ги обвързва със строго фиксирани работни часове. Най-важното условие е да бъдат изпълнени поставените задачи.

►Поделяне на работното място

Двама служители си разделят една длъжност, групирайки си задълженията в различни часове от деня или в определени дни от седмицата.

►Разделяне на задачите

Стимулира работата в екип и намалява нивото на  стрес и преумора.

►Ротация на длъжности

Даден служител работи последователно на няколко длъжности във фирмата, като по този начин се запознава с широк кръг работни дейности, разбира зависимостта между отделните длъжности, необходимостта от съгласувани действия и в най-общ план получава по-ясна представа за компанията, в която работи.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *