Абсолютно всеки трудов договор, независимо дали е основен или допълнителен, може да се сключи за работа през определени дни от месеца. Този трудов договор може да бъде единствен и самостоятелен трудов договор на лицето. Практиката обаче показва, че по-често се сключва като допълнителен.

Условие за сключването на такъв договор е да се определят отделни дни от седмицата или от месеца, през които трябва да се извършва договорената работа.

Трудов договор за работа през определени дни от месеца може:

►да бъде сключен едновременно с няколко работодатели;

►да бъде за пълно или непълно работно време;

► да бъде с определен срок или за неопределено време.

При подписването на трудовия договор ясно и точно трябва да бъде договорена работата, която работникът (служителят) ще извършва в определените дни и часове в месеца, размерът на трудовото възнаграждение и другите задължителни условия .

До 31 декември 2008 г. времето по трудов договор за работа през определени дни от месеца не се зачиташе за стаж. Когато работникът (служителят) работеше при един работодател общо не повече от 5 работни дни или 40 часа в месеца последователно или разпокъсано, времето не се признаваше за трудов стаж.

От 1 януари 2009 г. работата по трудов договор през определени дни от месеца, независимо колко са те и дали са разпокъсани или последователни, се зачита за трудов стаж според чл. 114 от Кодекса на труда (ДВ, бр. 15/2010 г.).

Важно уточнение: времето до 1 януари 2009 г., през което работникът (служителят) е работил по трудов договор за работа през определени дни от месеца по реда на чл. 114 от КТ, не се признава за стаж, тъй като новата поправка в  Кодекса на труда действа занапред и не се прилага за минало време.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *