След направени задълбочени изследвания, учени от Университета в Калифорния са стигнали до категоричното заключение, че работохолизмът, нездравословният начин на живот, елиминирането на спорта и пренебрегването на редовните профилактични прегледи при лекаря увеличават драстично нивата на стрес в човешкия организъм и отключват безсъние, сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно. Изследователите са установили, че работен ден от 11 – 12 часа и работна седмица от 51 часа, могат да доведат до това, което японците наричат „karoshi” – смърт от преумора.

За разлика от компютъра, човешкият организъм не разполага с вентилатор, който предпазва от „прегряване“. Истината е, че капката здрав разум, която съветва човек да помисли и за себе си, бива погълната от постоянния стрес. Работохоликът за съжаление няма време да спре за секунда, да направи пауза за презареждане, да изключи телефона си след работа, евентуално да пропусне среща или събитие. Той не е в състояние да осъзнае факта, че не работата, а здравето не може да чака.

Безкрайното работно време не води нито до увеличаване на производителността, нито пък до иновации. Този резултат се постига след като човек е отпочинал и свеж, вдъхновен от нови идеи и зареден с добро настроение. Може да бъде свършена повече работа за по-малко време ако човек знае кога да каже „не“. Колко мъдрост има само в старата мениджърска поговорка: „Работата се увеличава с една единствена цел – да запълни свободното време!“

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *