След 26 февруари всяко плащане над 15 000 лв. трябва да се извърши задължително чрез банков превод или внасяне по платежна сметка, дори и да произтича от договор, сключен преди влизането в сила на новата разпоредба.

Освен чрез банков превод, сумите над 15 000 лв., ще могат да се внасят и по платежна сметка. Това на практика означава, че разплащанията ще могат да се извършват и чрез други платежни институции, а не само чрез търговските банки.

Съгласно указание на Министерство на финансите за прилагане на новия Закон за ограничаване на плащанията в брой, работодателите трябва да изплащат по банков път обезщетенията на работниците си, които се изчисляват на базата на брутната им заплата.

Според Кодекса на труда такива обезщетения се плащат при незаконно уволняване на работници, при прекратяване на трудови договори без предизвестие, при неизползван годишен платен отпуск и др.

Работодателите не са задължени да плащат заплатите на служителите си по банков път, т.к. в малките градове и села няма достатъчно добре развита банкова инфраструктура и това създава трудности.

По банков път би следвало да се плащат и възнаграждения по договори за управление на търговски дружества, както и по договори извън Кодекса на труда, като например плащания към лица, регистрирани като занаятчии или със свободни професии.

11_3Изискването плащания над 15 000 лева да стават само по банков път се отнася дори и за отделните вноски по цялата сума. Така ако по договор за продажба на недвижим имот се предвижда да бъдат платени 20 000 лева на 4 вноски, всяка от тях трябва да бъде преведена по банкова сметка, припомнят от финансовото министерство.

Дължимото ДДС също влиза в сумата, при която задължително се плаща по банков път. Това ще рече, че ако има сделка за доставка с данъчна основа 13 000 лева и дължимо ДДС по нея от 2600 лева, плащанията попадат в рамките на закона.

От НАП предупредиха, че при неспазване на забраната за големи плащания в брой, физическите лица ще бъдат глобени в размер на 25 % от стойността на транзакцията, а за фирмите е 50 % имуществена санкция. При повторно нарушение глобата ще бъде двойна.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *