По данни на Българската стопанска камара в 150 000 наши фирми има само по един служител – работещият собственик. Това означава, че в 46% от активните фирми на практика няма заети лица.
Факт е влошена структура на пазара на труда. Притеснително е, че 58% от работните места са в секторите на услугите, търговията и селското стопанство, 26% от тях са в промишлеността и строителството, а 16% – са в обществения сектор.

business womanЕкспертите от БСК отчитат към края на миналата година 18% реална безработица, пряко свързана със спада на инвестициите, който се наблюдава от 2007 г. насам. До края на 2012 г. инвестициите са намалели със 79% или 15,5 млрд. лв. В това число преките чуждестранни инвестиции са се свили над шест пъти от 17,7 млрд. лв. до 2,9 млрд. лв.
Проблем за бизнеса в България остава и нарастващата междуфирмена задлъжнялост, която блокира стоковите и парични обороти в икономиката. Официалните данни сочат, че в края на 2011 г. корпоративните задължения надхвърлят 163 млрд. лв., докато през 2007 г. те са били 121 млрд. лв.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *