БЪЛГАРИЯ: Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по – малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица, определени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година. За 2013 г. този размер е 7,20 лв.
Месечният размер на паричното обезщетение за безработица в България се определя, като полученият дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца, за който се отнася.
Паричните обезщетения за безработица са за период от 4 месеца за осигурителен стаж до 3 години  и максимално до 12 месеца за над 25 години осигурителния стаж.

13

ФРАНЦИЯ: Таванът на помощите при безработица е 6161 евро на месец. Френските власти изплащат обезщетения при безработица от 4 месеца до 2 години (до три години при уволнение на служители на възраст над 50 години).

ГЕРМАНИЯ: Таванът е 2215 евро в западната част на страната и 1940 евро – в източната. Страната подкрепя финансово безработните си от 6 до 24 месеца.

ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО: Безработните могат да разчитат само на 381 евро месечно в продължение най-много на половин година.

ИТАЛИЯ: Обезщетенията за безработица зависят в коя област са се трудили хората, останали без постоянно препитание. Срокът на изплащане е 240 дни или 360 при възраст над 50 години. Месечният максимум на помощите е 931 евро за получавалите заплата до 2014 евро месечно. Ако безработният е получавал над тази заплата, то помощите му са 1119 евро.

ИСПАНИЯ: Безработните могат да разчитат на държавната хазна от 4 месеца до 2 години при максимален размер от 1397 евро.

ДАНИЯ: Безработните получават обезщетения максимум две години, а сумата е около 2295 евро.

БЕЛГИЯ: Това е държавата, която предлага най-изгодните условия за компенсации при безработица, които са 65 на сто от последната заплата през първите три месеца, а след това сумата е равна на 60 на сто от получаваното трудово възнаграждение. Като цяло помощите не могат да превишават 1541 евро.

АВСТРИЯ: Безработните получават помощи от 3 до 38 месеца с максимален размер от 144,75 евро на ден.

ШВЕЙЦАРИЯ: Обезщетенията при безработица зависят от възрастта и срока на внасяне на осигуровки и могат да се получават от 200 до 520 дни при максимален размер от 6986 евро.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *