Данъкът върху доходите на граждани от наеми вече се внася в хазната на три месеца. Това гласят промените в данъчните закони, които влязоха в сила от 1 януари 2013 г.

Ако наемът се плаща от фирма или самоосигуряващо се лице, те трябва да удържат данъка и да го внасят в хазната. Срокът за това вече е краят на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода. Това важи и в случаите, когато имотът е етажна собственост в блок.

contract

Ако наемателят е обикновен гражданин, данъкът се внася в хазната от самия хазяин, като срокът за това също е краят на месеца след тримесечието на придобиване на дохода.

За наемите, придобити през четвъртото тримесечие на годината, авансов данък не се плаща нито от наемателите, нито от хазяите.

В сроковете за внасяне на данъците върху наемите вече трябва да се подават и декларации по образец за дължимите налози. Тези декларации се подават от този, който внася данъка в хазната – наемателят или хазяинът.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

One thought on “Данък наеми – кой и кога го внася
  1. Неотдавна посетих НАП -Подуене за да взема декларация по член55,тъй като трябва да внеса дължимия данък наем за третото тримесечие.Зададох на служителката въпроса:Нали за четвъртото тримесечие не се внася данък и не се подава декларация.Тя се изсмя,и каза:много Ви се иска но не е така:Внасяте си данъка а не внасяте декларация.Какво е Вашето мнение по този въпрос?Дали аз съм прав или служителката?И трябва ли да внасям данък за четвъртото тримесечие.И ако трябва,как да се внесе сума,без да се прилага декларация?Ще ми бъде много приятно ако ми отговорите.С уважение:Б.Таков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *