Изцяло нова глава за компютърните престъпления се подготвя в проекта на нов Наказателен кодекс по поръчка на Министерството на правосъдието.

От 2013 г. хакерите няма да успяват да действат на ръба на закона.

Сега действащият Наказателен кодекс е от 1968 г., когато подобен род престъпления не са съществували, защото едва през 1992 г. в България започва предлагането на пълен TCP/IP достъп до Интернет.

През годините само отделни текстове са били обновявани, но сега за първи път се създава изцяло нова глава. В нея е предвидено затвор до 5 г. и солидна глоба за компютърните престъпници, които проникват в корпоративни или държавни сайтове, източват информация, пускат вируси или блокират работата на институциите. С по-малка санкция ще се разминават хора, които крадат лицензирани програми или теглят филми, защото попадат повече под ударите на авторското право.

Предвижда се и изваждането на отделна глава за тероризма. В момента това деяние също е квалифицирано като тежко – наказва се със затвор от 5 до 15 г., но е в глава „Други престъпления“.

Ще бъде променена и подредбата на Наказателния кодекс, като водещи ще са престъпленията срещу личността, а след това срещу държавата и общността.

Досега хакерите се разминаваха с леки условни присъди до 3 години.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *