В далечната 1588 година  един хитър испанец твърдял, че бил хвърлен в затвор и изолиран в крепост. Започнал да изпраща писма до различни хора. В тях обещавал да подели своето богатство, ако му изпратят пари, с които до успее да подкупи надзирателите на замъка.

nigeria_01Съвременният вариант на измамата започва в началото на 90-те години на миналия век. Тогава няколко безработни нигерийски студенти я приложили на бизнесмени с интереси в петролния сектор. По онова време нигерийското писмо било изпращано чрез писмо, факс или телекс.

Шашмата е известна като „419“ и идва от един член в нигерийския наказателен кодекс, по който се разследва това престъпление.

В африканската държава тази измама се е превърнала в национален бизнес и за борба с нея е създадена специална агенция.

Интернет технологиите днес позволяват на хакерите да изпращат милиони писма дневно на потребители в цял свят. Компютърните престъпници използват програми, които сканират електронната мрежа за имейли. После автоматично до тях се пращат писма с примамливите предложения. След това се иска от жертвите да платят различни такси за „трансфер“. Загубите, нанесени чрез нигерийското писмо, са за милиарди долари

valuta_nigeriaИзводът е: Ако получите имейл от млада африканка, която моли да помогнете, като предоставите банковата си сметка, за да спаси в нея милионите си долари, блокирани от бунтовници, бъдете сигурни, че сте на мушката на мошеници. В момента кибербандитите използват вече и google translate. Така се получават и писма на български, някои от които с доста неграмотно съчинени и неразбираеми изречения.

 nigeria

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *