Можем ли напълно да се доверим на картите, с които теглим пари от банкомата, след като всеки ден четем за хитри измамници, които по един или друг начин опитват да ни отнемат парите? Отговорът би било добре, сами да си го дадем и сами да преценим.

Ако получите SMS-и от вашата банка с предупреждение за блокиране на банковата ви карта, това е продиктувано от съображения за сигурност, в предвид зачестилите опитите за манипулации върху банкомати.

bankomat-bgС цел да не станем жертва на хакерите е необходимо да знаем, че за скимирането на една карта /нерегламентирано снемане на данните и ПИН кода/ е нужна максимум половин минута.

Докато теглите пари в брой, прикрийте пин кода с ръка или с предмет. Избирайте банкомат, който се намира в офис или банка, които са много често посещавани и имат охрана.

Преди да сключите договор за банкова карта попитайте за условията, които предлага самата банка, като например „sms известяване“– при транзакция на пари от вашата карта, получавате известие на телефона си чрез SMS до 10 мин. Тази трябва да се активира и се заплаща SMS-ът, отделно има и годишна такса.

Някои банки предлагат застраховки при неправомерно източване на сметката, но в повечето случаи клиентът трябва да попита за услугата.

Проверявайте редовно сметката си и какво е теглено от нея и не изхвръляйте бележите от банкомата или при плащане в магазин където и да е – унищожавайте ги.

bankomat3На банкомати се монтират техническо устройство или т.нар. скимер – съдържащ елементи за копиране на данните от магнитната лента и микрокамера за узнаване на ПИН – кода на притежателя на картата.

„Скимера” се поставя като допълнителен елемент върху банкомата, като всяка част от това устройство се позиционира на различни места. Елементите му имат скрита микро-камера, собствено захранване и памет, което дава възможност устройството да работи продължително време. Поставянето му изисква единствено точно фиксиране върху конкретното място на банкомата, като често се използва двойно подлепящо тиксо.

Една част от „скимера” се поставя върху входа на карточетящото устройство  на банкомата, а другата съответно на място, от което да има възможност да се наблюдава въвеждането на съответния ПИН код от лицето, ползващо банкомата. Монтирания „Скимер” по никакъв начин не нарушава нормалното функциониране на банкомата. Изработен е от елементи, наподобяващи съответна част на банкомата, които са боядисани в цвят идентичен на фабричния.

Това дава възможност да не бъдат забелязвани елементите му и при транзакция /било то : теглене на пари, справка за наличност по картата или друга операция/ да останат неразпознаваеми. „Скимера” има възможност да включва едновременно и двата елемента /2 в 1/.

След като се сдобият с данните за платежния инструмент и ПИН кода на титулярите, крадците изготвят фалшиви банкови карти и източват всички средства от сметките.

С това се занимавали мулетата, на които им раздават по 50 карти и в определен ден започват да обикалят банкоматите. Обикновено се правят две тегления 10 минути преди полунощ и няколко минути след 0,00 часа, за да се избегне лимитът от пари, които могат да бъдат изтеглени за 24 часа.

„Скимери” се поставят на почти всички видове банкомати, като най-често срещаните са : NCR, IBM WINCOR и DIEBOLD /това са видове банкомати на различни производители.

Във векът на техническия напредък и информационен прогрес, бандитите се ошлайват все повече и повече, а банкоматът се превърна в златна мина, която ги очаква на всеки ъгъл. Това в момента е един от най-печелившите бизнеси в престъпния свят. Печалбите са бързи и големи и не се изискват кой знае какви усилия.

Съгласно Наказателния кодекс при доказана вина, лица, извършващи „скиминг” се наказват с лишаване от свобода от 1 до 8 години. При използването на данните от чужди карти наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *