Изплащането на ипотечни кредити се оказва все по-трудна задача за много хора през последните години, което доведе до значителен ръст на продажбите на ипотекираните жилища. Около половината от продавачите се разделят с апартамента си заради финансови затруднения. Продажбата днес е по-разумният вариант за онези, които срещат невъзможност при погасяването на вноските си.

Профилът на продавача, срещнал трудности при покриването на дълговете си, е на мъж на средна възраст (между 31 и 40 години). Не са малко и семействата между 41 и 50 години, които не са успели да се справят с връщането на заема по закупения нов дом.

ipoteka_9b4d287738Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово. Цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте. Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава. Политиката на банките в момента е да не бъдат агресивни със своите длъжници, което води до натрупване на лихви. Така в момента, в който банката реши, че кредитът трябва да се погаси, собственикът бива притиснат и загубата става по-голяма.

Най-голямата опасност за задлъжнелите към банките е вероятността жилището им да отиде на публичен търг. В този случай апартаментът може да бъде продаден на цена с  60% по-ниска от тази, за която е закупен.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.