Вариантите за напускане на работа по инициатива на работника/ служителя са няколко:

  • Работникът/ служителят може да напусне работа веднага и без предизвестие, ако заплати на фирмата парично обезщетение, което е равно на трудовото му възнаграждение за срока на предизвестието или за неотработената част от него.
  • Предизвестието за прекратяване на трудовия договор се пуска в писмена форма от работника до неговия работодател. Срокът на предизвестието е 30 дни, ако страните по трудовия договор не са уговорили по-дълъг период. Но той не може да е повече от три месеца. В колективен трудов договор срокът на предизвестието по някои текстове от Кодекса на труда може да се постави в зависимост от продължителността на трудовия стаж на работника (служителя) при същия работодател.
  • При срочен трудов договор срокът на предизвестието е три месеца, но не повече от остатъка на срока на договора.

фронт офис

  • Ако работник (служител) заема материално-отчетна длъжност и предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок, времето за предаване се удължава, но не повече от два месеца общо с предизвестието.
  • Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. То може да се оттегли, ако работникът съобщи за това преди или едновременно с получаването му от работодателя. Може да се оттегли и в срока до изтичането му, но със съгласието на работодателя.

Източник: чл. 220, 325 и 326 от Кодекса на труда

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *