Длъжниците стават все по-находчиви в опитите си да спасят своите жилища, автомобили и ниви, които има риск да загубят. Едни от тях прехвърлят собствеността си на близки и роднини, а други лъжат, че получават минимална работна заплата. Нередовните платци прехвърлят имотите си на свои роднини, за да не бъде имуществото им отнето от кредиторите. Това е най-лесният начин за длъжниците да се отърват от своите кредитори.
Опитите жилището да бъде продадено свободно на пазара трудно може да завърши с успех заради продължаващата криза в имотния бранш и липсата на достатъчно сделки.

zelena staia

Проблемът с прехвърляне на активи е най-сериозен при междуфирмените дългове. Има редица случаи, при които кредиторът се оказва пред „кухи” компании без никакво имущество и събирането на вземанията се оказва почти невъзможно.
По принцип законът забранява на длъжника да се разпорежда с имота по такъв начин и с действията си да уврежда кредитора. В такива случаи кредиторът може да започне съдебно производство за отмяна на прехвърлянето. Обикновено обаче тази процедура е много дълга и затова рядко засегнатите лица тръгват по този път.
Друг трик, чрез който нередовните платци все по-често се опитват да се укрият от кредиторите е лъжливата информация, която подават. С помощта на своите работодатели те лъжат за това на каква заплата се осигуряват. Например при проверка в НОИ единия месец дадено лице се осигурява на 1000 лв., а следващия – на минимална работна заплата. Това на практика става след уговорка между служителя и неговия шеф. Това създава сериозни проблеми на кредиторите, защото така на практика не може да се наложи запор на заплатата на съответния длъжник. Причината е, че по закон нередовният платец трябва да разполага с определени средства, които да му осигурят минимален стандарт на живот. В такива случаи колекторските фирми уведомяват „Главна инспекция по труда”, защото подобни действия представляват директно преминаване в сивата икономика.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

One thought on “За длъжниците и кредиторите
  1. moi blizak ima problem s deteto si, izteglil zaem ot banka ,bil pod natisk i prenuden da iztegli suma ot tri banki ednovremenno, i ot 2 gd ne go e plashtal ,toi e na 23gd sam jivee ,kreditorite imatli pravo da gi pretesnqvat ili da im opisvat imushtestvoto sled kato nesa garanti i dori ne jiveqt ot godini zaedno dori neznaqt v koi gra e ,skaranisa ,kakav savet bihte ni dali zada im pomognem ,V mn zatrodneno polojenie sa ..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.