Задължение на всеки работодател е да издава служебна бележка на служителите си в случаите, когато няма да извършва годишно преизчисляване на данъка от доходите им по трудови правоотношения. Тази промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица е в сила от началото на 2012 г.

Ако работник/служител е работил на трудов договор, при напускането работодателя издава служебна бележка в срок от един месец след последното изплащане на заплатата, но не по-късно от 31 декември на данъчната година .

Служебна бележка се издава и в случаите, когато работник/служител има повече от един работодател. Например ако има основен такъв и работи на втори трудов договор, вторият работодател е длъжен да издаде служебна бележка до 10 януари на следващата година.

signature

Служебната бележка се издава в два екземпляра – единият се предоставя на работника/служителя или на упълномощено от него лице, а вторият се съхранява от работодателя.

Заради тези новости през 2012 г. са утвърдени два образеца на служебни бележки за изплатените доходи. Първият се издава от основният работодател и отразява резултатите от годишното преизчисляване на данъка, а вторият – в останалите случаи.

Образците на служебни бележки са публикувани в интернет страницата на НАП.

служебна бележка

От 2012 г. е въведена и парична санкция за работодатели, които откажат издаването на служебна бележка в размер до 250 лева, а при повторно нарушение, глобата е до 500 лв.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *