Най-честите нарушения, допускани от брокерите при покупката и продажбата на недвижими имоти са следните:

  • Почти всички комисионни за сключени сделки или се укриват от данъчните, или се обявяват в пъти по-малък размер от реалния.
  • Изповядването на сделките става върху данъчна оценка, а не върху реалната им пазарна цена с цел клиентите да платят по-малка нотариална такса и налог за прехвърляне на имота. Съгласявайки се на този вид измама, ако по една или друга причина сделката бъде развалена, купувачът трябва да е наясно, че може да претендира за обезщетение само в размер на сумата, вписана в нотариалния акт. С други думи: ако новият собственик е платил 50 000 евро за покупката на апартамент, но в нотариалния акт пише, че е броил 10 000 евро, при разваляне на сделката, купувачът може да поиска най-много 10 000 евро. Има право да претендира и за някакво допълнително обезщетение, което обаче ще е далеч по-скромно от 50-те хиляди евро, които е платил реално. Така и държавният бюджет и самият купувач са ощетени.
  • Некоректните брокери по правило работят с по-ниска комисионна от порядъка на 1-1,5%. Често заради занижената комисионна брокерите надуват изкуствено цената на жилището и по този начин то става почти непродаваемо, а ако все пак някой се излъже да го купи, то плаща много повече, отколкото ако беше дал  стандартната комисионна от 3%.
  • Друг много често срещан проблем е, че комисионната не спестява на собствениците време и обикаляне на доста институции за уреждане на документите за сделката. Макар да има възможност с пълномощно брокерът да извади всички необходими документи, най-често работата му се изчерпва до срещането на купувача и продавача.
  • Брокери на имоти, които се представят за собственици или пълномощници на продавачи на апартаменти, почти задължително си „присвояват“ правото да продават имоти като копират обяви, пуснати от частни лица в интернет, и започват да ги тиражират по различни канали. Когато им се обади клиент и те го заведат при реалния собственик некоректните брокери настояват и двете страни да им платят комисионна, макар че собственикът реално не е търсил техните услуги. Номерът успешно минава при хора, които нямат опит със сделките с недвижими имоти.
  • money (38)Най-често тези брокери крият доходи като отказват да сключват комисионни договори и да издават касови бонове или фактури за получените комисиони. Обичайна практика е да издават на купувачите ордери или саморъчни написани разписки в свободен текст, включително върху комисионни договори вместо върху правилния документ.
  • Нереално ниските цени на обяви за продажба или наем на жилища са сигурен белег, че е някаква клопка. Често в интернет и в обявите във вестниците се предлагат прекрасни апартаменти на безценица. Когато обаче се обади клиент, като по учебник му се обяснява, че имотът току що е бил купен или нает, но пък разполагат с други подобни. От разговора обаче става ясно, че „подобните“ имоти са с няколко хиляди по-скъпи от посочените в обявите.
  • Друг характерен трик, използван от некоректните посредници е, че за разликата в цената, посочена в обявата и реално исканата сума, купувачът бива уведомен в последния момент, когато вече е пристигнал на оглед. 
  • Нотариусите  често и умишлено си затварят очите за сделки, сключени на нереално ниски цени, за които е ясно, че са в ущърб не само на държавната хазна, но и на двете страни при евентуален бъдещ спор. В същото време обаче те не коригират в посока надолу нотариалните такси, които взимат. 

 

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.