Бащата има право на 15-дневен отпуск от деня на изписване на детето, не само когато майката и бащата имат сключен брак, а и в случаите когато живеят в едно домакинство.

Тези 15 дни отпуск се предоставят, за да има реална възможност бащата да участва непосредствено в грижите за детето веднага – в първите две седмици след изписването му от родилния дом. Ето защо, като отпуск със специално предназначение, той може да се ползва само в рамките на 15-те календарни дни от датата на изписване на детето от родилния дом и не може да се отлага за по-късен период.

Правото на отпуск може да се реализира въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за граждански брак или декларация от бащата и майката, че детето е припознато и те живеят в едно домакинство, както и документ за изписване от лечебното заведение. Работодателят е длъжен да разреши ползването на отпуск от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, работодателят го уведомява за това, като мотивира отказа си.

Важно е да се знае, че този отпуск се заявява и ползва в календарни дни, като съответно бащата има право на обезщетение от държавното обществено осигуряване (ДОО), когато са изпълнени законовите условия: да има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за риска „Общо заболяване и майчинство“.

Бащата трябва незабавно да извести, ако по време на отпуска, има съдебно решение за прекратяване на брака; той престане да живее в едно домакинство с майката; детето бъде дадено за осиновяване или бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка; детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето или почине. В тези случаи отпускът се прекратява.

Отпускът се ползва в последователни дни независимо дали са работни или почивни, като бащата може да поиска по-малко дни отпуск.

fatherhood (4)

За справка: чл. 163, ал. 7 от Кодекса на труда (КТ) и чл. 45а, ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, Кодекс за социално осигуряване (КСО) – чл. 48а и чл. 49.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

One thought on “Отпуск по бащинство
  1. И ние чакаме дете и аз лично много разчитам на този отпуска на бащата, защото няма кой да ми помага през първите дни след изписването. Но от работата на таткото нещо му споменават, че ще е доста натоварен период и може и да не го пуснат. Имат ли право да му откажат отпуската?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.