От 2005-та, всяка година влиятелното американско списание „Форбс“ („Forbes“) представя своята годишна класация „15-те най-богати героя от телевизията, филмите, комиксите и книгите”. За да бъдат включени в класацията, измислените герои трябва да са познати, както в тяхната измислена среда, така и да са покорили сърцата на зрители, читатели и геймъри, да са популярни на публиката като изключително богати.

Всяка година aмepикaнcкoтo бизнec cпиcaниe „Форбс” изчислява богатствата на измислените герои по формула, близка до тази, според която се определят приходите на действително съществуващите личности. Извършва се анализ на тяхното имущество. Въз основа на историите им се изгражда портфолио. Списанието оценява капитала на приказните герои, стъпвайки на вече известни факти за тях,  и когато това е възможно, за целта се използва и стойността на реалните цени на суровини и акции на на свързани с тях компании. В рейтинга са посочени размер на доходите им, източници на богатство и дори местоживеене. Стойността на активите на героите е приравнена към сегашните котировки на пазара.

В традиционната годишна класация на списание „Форбс” легендарният милиардер Скрудж МакДък е представен като „най-богатия паток в света, чичо на Доналд Дък и прачичо на Хюи, Дюи и Луи.“

Uncle Scrooge and the nieces Huey, Dewey and Louis

Uncle Scrooge and the nieces Huey, Dewey and Louis

 

Неприлично богатият, но и безбожно стиснат Чичо Скрудж, който плува в златни монети, е известен със своя девиз: „По-добре богат и здрав, отколкото беден и болен“.

Натрупаното богатство на Чичо Скрудж е оценено на 65.4 милиарда щатски долара в златни монети, които съхранява в град Дъкбург в един огромен брониран трезор под формата на златни монети, наречен „Duckburg”.  Богатството му се е умножило през годините благодарение на ръста в цените на златото и металите – златните монети са основният капитал на Чичо Скрудж.

За състоянието на Скрудж МакДък се знае малко. В „Честолюбецът“ той твърди, че има вече 72 квадрилиона долара. В „Похитителите на работи“ Чичо Скрудж чете статия, в която пише, че е спечелил 200 дизилиона. В „Случай в Поднебесната“ се казва, че той печели по 1 млн. долара в час. За да бъде разорен Скрудж, ще трябват 695 г. и ако не се броят високосните, състоянието на чичо Скрудж е 6.09 трлн. долара.

Персонажът на Walt Disney, създаден от Карл Бракс, се появява малко преди Коледа през 1947 г. в „Коледни приказки“ по Чарлз Дикенс и периода до 1960 г. влияе на света в „Патешки истории“ като никой друг.

Според неговата биография „Скрудж МакДък: неговият живот, неговите милиарди“ от Дон Рос, чичото се е родил в края на XIX век в бедно, но предприемчиво семейство. От комикса „Животът и времето на Скрудж Макдък“, излязъл през 1996 г, става ясно, че Глазгоу е родният град на Скрудж. Чичо Скрудж, за разлика от много истински милиардери, е спечелил парите си сам. Първият талер (10 цента) невръстният бъдещ милиардер печели като ваксаджийче в града от полиране на обувки. Своето щастливо десетаче, Скрудж ревниво пази като талисман под стъклен похлупак на пиедестал. Старият скъперник инвестира само това, което е спечелил сам, и защитава с цялото си сърце своите обожавани талери. Един от неговите девизи е: „Този, който харчи пари, не разбира нищо от истинската радост на капиталиста“.

Когато Скрудж решава да емигрира в Америка, категорично заявява: „Ще бъда по-твърд от най-твърдите и по-хитър от най-хитрите и по честен път ще се добера до върха“. Известен с пословичната си стиснатост, американския „self-made” (създал сам богатството си) милиардер Чичо Скрудж, трупа състояние като златотърсач в Аляска, после като капитан на кораб по Мисисипи, а накрая в неговата империя влизат банки, жп линии, авиолинии, фабрика за играчки и мини.

На 07.02.2012 година се навършиха 200 години от рождението на големия писател Чарлз Дикенс. Според резултатите от анкета проведена във Великобритания и организирана от издателство „Пенгуин“, Чичо Скрудж (Ебънизърд Скрудж Макдък Дък) от „Коледна песен“ е най-любимият персонаж от Дикенсовото творчество, пише в. „Гардиън“.

Нека си спомним с усмивка една малка част от култовите реплики на стария скъперник чичо Скрудж:

-Работи умно, не трудно.

-Да, лошо започнаха да шият костюмите. Някакви 30-40 години и се късат!

-Ако бях глупак, нямаше да съм милиардер.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.