Здравното досие е лично и съдържа медицинската и денталната помощ, която човек е ползвал през последните 5 години и е заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За да получи достъп до здравното си досие, лицето трябва да е здравно осигурено. Дори здравноосигурителните му права да са прекъснати, човек също може да получи достъп. Здравноосигурителните права се прекъсват, ако човек се осигурява сам  и не внесе повече от 3 месечни вноски. При прекъснати здравноосигурителни права, лицето заплаща медицинската помощ, която му е оказвана. Здравноосигурителните права се възстановяват, когато се платят всички вноски за последните 5 години. Ако работодателят трябва да внася здравните вноски, но не го прави, тогава здравноосигурителните права на работника няма да бъдат прекъснати.

Как да получа достъп до здравното си досие?

Подава се  заявление по образец от интернет страницата на НЗОК в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК), по избор. Тя издава удостоверение за получаване на Уникален код за достъп на здравноосигурените лица (УКД) до системата на НЗОК. Уникален код за достъп се получава напълно безплатно и веднага срещу представен документ за самоличност (лична карта).

УКД позволява на човек да провери както личното си здравно досие, така и като родител на непълнолетното си (под 18 г.) дете. Когато детето навърши 18 години, тази възможност автоматично се прекратява.

Може да се получи достъп до здравното досие и чрез квалифициран (личен) електронен подпис, т.к. електронният подпис е равносилен на личния собственоръчен подпис.

Ако човек желае да бъде известен за всяко настъпило медицинско или дентално събитие (преглед, лечение в болница или при стоматолог), включително и за децата му до 18 години или за лицата, на които е настойник, ще бъде информиран чрез посочен от него имейл.

здравно досие

За да влезем в здравното си досие през портала на НЗОК, трябва да  направим  тези стъпки:  www.nhif.bg – „Преглед на пациентско досие“ – „Вход с уникален код за достъп“ или „Вход с цифров сертификат“ (личен електронен подпис) – попълва се УКД и ЕГН, ЛНЧ или служебен номер от НАП – в малкия прозорец  попълваме контролните думи.  След тях вече можем  да разгледаме здравното си досие. В меню „Пациентска информация“ са описани всички медицински и дентални дейности, отчетени и заплатени за нас от НЗОК. Вдясно в прозореца можете да въведете ЕГН на детето, на което сме избрали личен лекар, за да прегледаме дейностите, отчетени и заплатени от НЗОК за него.

Ако човек открие грешка в своето здравно досие, може да се обърне към директора на РЗОК и да подаде сигнал – устно, писмено, по телефона, чрез факс или електронна поща. При всяко установено несъответствие между написаното в досието и реално получената от нас медицинска помощ следва да сигнализираме в РЗОК или НЗОК. Сигнали за нередности можем да подадем на и-мейл адрес: nzok@nhif.bg или писмено в НЗОК: 1407 София, ул. „Кричим“ №1

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.