Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Зависи най-вече от културата и народопсихологията на държавата, в която се отпуска кредитът.

В България да вземеш пари назаем доскоро се възприемаше като огромна „далавера”. Българският андрешковски манталитет дълго време оценяваше чуждите пари като ничии пари и затова делът на неизплатените заеми от кредитните милионери беше толкова висок и имаше широк отзвук в българската икономика и политика. Все пак в последните десетина години кредитната култура на българина се разви достатъчно, за да се възприема по-отговорно възникналото задължение.

Тежките структури, каквито са банковите институции днес, трудно биха приели подобен хуманистичен подход. Човешкият елемент е сведен до минимум – изразява се само в проучване на видимата страна от историята на длъжника. Може би това е и причината делът на неизплатените кредити да расте.

У нас известните бързи кредити си проправиха път през последните години като за основен виновник за това се счита унищожителните икономически условия, с които нашия народ трябва да се справя, за да оцелее. С течение на времето държавата започна преследването на лихварите и заложните къщи, които често се оказваха тясно свързани с криминални деяния, като така се оформи пазарна ниша, която допуска развитието на бързи потребителски кредити.

Днес пазарът на бързи кредити у нас е сериозно пренаситен, като дори банките, които в първия момент се отдръпнаха от него осъзнаха своята грешка и се опитват да извоюват своето място под нишовото слънце посредством създаването на дъщерни предприятия, отпускащи кредити при опростена процедура.

Естественото развитие на конкуренцията и високите технологии доведе до етап, в който кредитните компании започнаха да търсят дори още по-добри начини да предоставят бързи кредити на своите клиенти. Така постепенно се стигна до настоящото развитие на сектора, като днес можете да кандидатствате за бързи кредити онлайн само чрез попълване на кратък електронен формуляр, съдържащ единствено и само информацията от вашата лична карта. Финансовите институции дори не желаят документ за доказване на доход, което ги прави предпочитан избор за средния потребител пред алтернативата, представляваща планина от документи, които да представим в банката при кандидатстване за потребителски кредит.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *