Съгласно приети вече промени в ГПК длъжниците ще плащат значително по-ниски такси от 1 януари 2013 г.

* С тези изменения законодателят е предвидил, че независимо каква е цената на описаното имущество, таксата се определя върху вземането. Т.е., ако длъжникът например има невърнати 100 лв.,  няма значение дали частният съдебен изпълнител ще опише негов имот за 100 млн. лв. или телевизор за 200 лв., платената такса ще бъде една и съща – 1,5% от 100-те лв. дълг.

Георги Дичев, председател на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители: „Случваше се за малък паричен дълг да се стигне до описването на имот, при който таксата за опис се изчисляваше върху цената на имота. Нашите анализи показаха, че има диспропорция и всъщност тази промяна е добра. Законодателят е предвидил, че таксата се определя върху по-малката от двете стойности – цената на описаното имущество или вземането”. Това означава, че ако примерно човек дължи 100 млн. лв., а притежава имущество за 100 лв., той ще плати такса върху по-малката сума.

* Другата промяна е, че се въвежда таван от 10 % от дълга за пропорционалните такси, които са сбор от начислените суми по делото, ако има участие на фирма събирач или е използван адвокат и т.н.

Частните съдебни изпълнители като цяло приветстват тези промени, защото те дават гаранция на длъжниците, че няма да бъдат натоварвани с излишни разходи.

Източник: вестник „Монитор“

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.