Кредитите имат своя собствена история от хилядолетия. Бързите кредити, в съвременния им вид, съществуват съвсем отскоро, като за техен родоначалник може да се обяви микрокредитът.

За възникването на микрокредита значителна роля има бангладешкия икономист професор Мохамед Юнус. Той е роден в една от най-бедните страни в света – Бангладеш. Роден на 24 юни 1940 г. в пристанищния град Читагонг, Мохамед Юнус учи в Университета на Дака в Бангладеш, а след това получава стипендия „Фулбрайт“, за да следва икономика в университета Вандербилт. Той е получил докторската си дисертация в икономиката от Вандербилт през 1969 г. и през следващата година става асистент професор по икономика в Близкия Тенеси държавен университет. Връщайки се към Бангладеш, Мохамед Юнус става ръководител на икономическия отдел на университета в Читагонг.

От 1993 до 1995 г., професор Мохамед Юнус е член на Международния консултативен група за Четвъртата световна конференция за жените, длъжността, на която е назначен от генералния секретар на ООН. Той е бил член на Световната комисия на здравето на жените, на Консултативния съвет за устойчиво икономическо развитие и експертната група на ООН за жените и финансите.

През 1983 година Мохамед Юнус открива „Грамин банк” (в превод буквално Селска банка). Седалището на банката е в столицата гр. Дака. Основна дейност на финансовата институция както тогава, така и сега е отпускането на микрокридити без финансово обезпечение. Собственикът на „Грамин банк” е развил своята бизнес идея, основавайки се на на принципите на взаимно доверие и солидарност към своите кредитополучатели. Мохамед Юнус започва да обслужва основно хора от селата, с изключително ниски доходи, като им отпуска без поръчители и гаранции скромни кредити в минимален размер, за да стартират дребен бизнес.

Неговите противници, критиците на идеята, тези, които твърдели, че подобен риск е твърде голям и без гаранции парите ще бъдат категорично загубени, с удивление установили, че нивото на възвращаемост на заемите е над 99 процента! Повече, отколкото при всяка друга банка.

Към момента финансовите отчети на „Грамин банк” показват, че има раздадени над 5 милиарда долара на над четири милиона души.

Бащата на малките бързи кредити Мохамед Юнус, е заложил на разбирането, че първият кредит, който банката отпуска, е кредитът на доверие. И той задължително се връща, защото това са човешки, а не просто финансови отношения. Психолозите са на мнение, че при проява на по-високо ниво на доверие от страна на финансовата институция, клиентът се чувства по-ангажиран с изплащането и рядко умишлено забавя вноски или отказва да плаща.

За усилията на „Грамин Банк“ в борбата с бедността и за насърчаване на икономическото и социалното развитие на най-ниско обществено равнище банката, заедно с нейния основател професор Мухамад Юнус, е удостоена с Нобелова награда за мир за 2006 г.

Днес по модела на „Грамин Банк“ в повече от 100 страни по света се отпускат малки, бързи и необезпечени кредити.

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.