Кризата увеличи рязко броя и дела на просрочените и необслужваните кредити. Това създаде допълнителна работа на банките, съдилищата и частните съдебни изпълнители. По данни на Камарата на частните съдебни изпълнители има бум на изпълнителните дела. Банки, фирми и граждани имат неуредени сметки между 2.5 и 3 млрд. лв. Зад тези суми стоят около 300 000 иска. За пет години, откакто съществуват, частните изпълнители са върнали на кредиторите 1.670 млрд. лв., като всяка година сумата става все по-голяма – от 95 млн. лв. през 2006 г. до 560 млн. лв. през миналата година. През 2010 г. частните изпълнители са работили най-много за бизнеса, като в 70 000 случая фирми са се обърнали към тях за събиране на дългове. Банките са завели 46 000 дела, а гражданите 18 000.

Винаги когато се стигне до принудително събиране на дълг, първо се налага запор на трудово възнаграждение и се блокират банкови сметки, а след това се изпраща покана за доброволно плащане. Както може някой да наследи пари, може да наследи и дългове. И ако в даден момент от длъжника буквално няма какво да бъде взето, то веднага щом той започне нова работа, купи автомобил или някакво друго движимо или недвижимо имущество, ще се сблъска отново с кредитора си.

Частните съдебни изпълнители могат да проверят абсолютно всички банкови сметки, имотно състояние и изобщо всяка информация за длъжника, която може да послужи за погасяването на дълга. Цялото това „разследване“ е за сметка на длъжника и се удържа от погасителните му вноски като разход по изпълнението. Според записаното в чл. 431, ал. 3 от ГПК съдебният изпълнител има право на достъп до информация в съдебните и административните служби, включително и в органите на НАП, поделенията на НОИ, на Централния депозитар, на лицата, водещи регистър на държавни ценни книжа, на КАТ (за собствеността върху колите), както и на други лица, които водят регистри за имущество или разполагат с данни. Той може да прави справки и да получава сведения за длъжника, както и да иска копия и извлечения от документи.

Източник: вестник „Сега”

 

–––-

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социалните мрежи или да оставите коментар. Присъединете се към tvoitepari.com и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за личните финанси, бизнеса,  икономиката, просрочените задължения и застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.